Természetvédelem

A Hivatal munkarendje

(1)A hivatal munkarendje:
 
hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 7.30-16.00 
péntek: 7.30-13.30 
 
(2)Polgármester minden hét keddi napjain 17-tól 18 óráig fogadja az ügyfeleket.
 
(3)Jegyző minden hét szerdai napján 10-tól 12 óráig tart ügyfélfogadást.
 
(4)A hivatal ügyintézőinek ügyfélfogadási ideje:
 
hétfő: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
szerda: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
péntek: 8.00-11.00 
 
Ügyfélfogadást tartanak a hivatal lakossági ügyintézést végző belső szervezeti egységei, önálló ügyintézői.
 
(5)A hivatal ügyrendjét a polgármester és a jegyző együttes utasításban szabályozza.
 
Kapcsolat:
 
Tel.: 06-47/330-018
Fax: 06-47/530-003
email: titkar@abaujszanto.hu
 
Munkarend megtekintése

          Üdvözöljük Városunk Weboldalán!

2018. április 23. Hétfő Béla napja van   A Nap kel 05:44-kor,nyugszik 19:53-kor.
Abaújszántó és térsége - földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően - természeti értékekben rendkívül gazdag . A község a Szerencs-patak völgyében terül el, keletről a Zempléni-hegység határolja.
 
Éghajlat mérsékelten meleg, mérsékelten száraz. Az évi középhőmérséklet 9-9,5 C, az évi napfénytartam 1900 óra. A fagymentes napok száma 180 körüli, a legmelegebb nyári nap maximum hőmérsékletének sokévi átlaga 33 C, a leghidegebb téli napé -17,5 C. Az évi csapadékösszeg 600 mm körüli .A hótakarós napok száma átlagosan 40 nap, a maximális hóvastagság átlaga 15-18 cm.
 

A település növényvilága

 
Növényföldrajzi értelemben a magyar flóratartomány ( Pannonicum) északi középhegységi flóravidékének egyik önálló flórajárásához ( Tokajense ) tartozik.
 
Potenciális erdőtársulásai az északi kitettségű lejtőkön és az üdébb völgyekben a gyertyános és a cseres tölgyesek (Querco petraeae-Carpinetum, Querco petraee-cerris).A száraz, déli lejtőkön a melegkedvelő tölgyesek (Corno-Quercetum pubescenti-petraeae) a jellemzőek. A cserjeszintben gyakori a törpemandula (Amygdalus nana), a húsos som (Cornus mas), a galagonya (Crataegus monogyna) valamint a kányabangita (Viburnum lantana). A lágyszárú szinten dominálnak a szárazságtűrő pusztai vegetáció jellegzetes fajai, mint az árvalányhajak (Stypha sp.), különböző fűfélék (Festuca sp., Agropyron intermedium) és a nősziromfélék (Iris pumila, Iris variegata).
 

A település állatvilága

 
Az állatvilág változatosságát is nagymértékben befolyásolja az, hogy a település a Zempléni-hegység és az Alföldi földrajzi régió határán fekszik. A községet átszelő Szerencs-patak és Aranyosi-patak több ritka halfaj migrációs útvonal a hegyvidéki gyors folyású szakaszok és nagyobb folyóink között. A kétéltűek számos képviselője él a vizes élőhelyeken és páradús szurdokvölgyekben, pl: Foltos szalamandra (Salamandra salamandra), sárgahasú unka (Bombina variegata). Hüllők közül gyakori a zöld gyík (Lacerta viridis), és ritkán, de előfordul a keresztes vipera (Vipera berus) is. A madarak nagy fajszámban figyelhetők meg a településen és környékén, de két faj kiemelt jelentőséggel bír. Mégpedig az uhu (Bubo bubo) és a kövirigó (Monticola saxatilis). Emlősök közül ritka fajként említhető a vadmacska (Felis silvestris), valamint a denevérek.
 

Természetvédelmi szempontból értékes területek a település közigazgatási határain belül:

 
A lakott terület közvetlenül határos a Sátor és Krakkó-hegy, a Kőbánya, kicsit messzebb esik a Sulyom-hegy. Az említett helyek közös tulajdonsága, hogy a helyi Önkormányzat élve törvény adta jogával határozatában Önkormányzatilag Védett Területté nyilvánította őket. Ez azt bizonyítja, hogy a település és annak vezetése nagyon régóta ismeri a község természeti értékeit. Lehetőségeit felhasználva akarja, hogy ezen értékek fennmaradjanak a jövő generációinak is.
 
Az önkormányzatilag védett terület kiterjedése megközelítőleg 7 ha.
 
Az önkormányzat nem foglalkoztat külön őrszemélyzetet az értékek védelmére. Jelenleg nincs kidolgozva kezelési terv az önkormányzatilag védett területek vonatkozásában, de szándékában áll azt megcsináltatni az Önkormányzatnak. A védelem mellett e területek jelentős szerepet játszhatnak az oktatásban és az idegenforgalomban.
 
Értékesek, de nem védettek a település határában található erdők . Az ismertsége és látogatottsága mellett kiemelkedő értékekkel bír az Aranyosi-völgy , mely részben a település közigazgatási egységéhez tartozik.
 
Más szempontból, de értékes a volt Patay-kastély parkja .
 

Világörökségi címmel járó teendők

 
Az elmúlt esztendőben az ENSZ UNESCO szervezetének döntése alapján a Tokaj-Hegyalja Borvidék a világörökség része lett 26 településsel , köztük Abaújszántó is. Ez az döntés azon alapult, hogy a térség egységes képet alkot, melyet az egész emberiség számára meg kell őrizni , mert egyetemes természeti és kulturális értékkel bír. A világörökség részeként nekünk is sokkal komolyabb feladatokat kell telejsítenünk a környezet- és természetvédelem, valamint a tájegység látképének megőrzése, a hagyományos szőlőfajták termesztése és művelése érdekében. Törekednünk kell arra , hogy ne alakuljanak ki már a jövőben illegális szemétlerakóhelyek, folyékony hulladékkal se szennyezzük talajvizeinket. Ezt a célt szolgálná a szennyvízcsatorna-hálózat minél előbb történő kiépítése is, mert ez lehetővé teszi a település szennyvízének zárt rendszerben történő elvezetését, és a tisztítótelep segítségével szűrését, ülepítését. Bízunk benne, hogy ez az infrastrukturális beruházás is minél előbb megvalósul.

Felhívások, tájékoztatók

Megyei híradó

RÁKÓCZI-HÁZ NYITVATARTÁS

2017. II. évfolyam 2. szám

TAO sportfejlesztési program dokumentumok

Közelgő események

Nincsenek események

Időjárás

 

Kapcsolódó oldalaink

 

Közadatkereső

 


KÖZADATKERESՐ

Eseménynaptár

Előző hónap 2018 Április Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 13 1
week 14 2 3 4 5 6 7 8
week 15 9 10 11 12 13 14 15
week 16 16 17 18 19 20 21 22
week 17 23 24 25 26 27 28 29
week 18 30

Önkormányzati Közérdekű Adatok

Fordítás/GTranslate

Legeltetési tilalom és ebzárlat

Állás

Tokaj-Hegyalja Konyhája

Sport

 
 

Önkormányzat