Egészségház

A Hivatal munkarendje

(1)A hivatal munkarendje:
 
hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 7.30-16.00 
péntek: 7.30-13.30 
 
(2)Polgármester minden hét keddi napjain 17-tól 18 óráig fogadja az ügyfeleket.
 
(3)Jegyző minden hét szerdai napján 10-tól 12 óráig tart ügyfélfogadást.
 
(4)A hivatal ügyintézőinek ügyfélfogadási ideje:
 
hétfő: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
szerda: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
péntek: 8.00-11.00 
 
Ügyfélfogadást tartanak a hivatal lakossági ügyintézést végző belső szervezeti egységei, önálló ügyintézői.
 
(5)A hivatal ügyrendjét a polgármester és a jegyző együttes utasításban szabályozza.
 
Kapcsolat:
 
Tel.: 06-47/330-018
Fax: 06-47/530-003
email: titkar@abaujszanto.hu
 
Munkarend megtekintése

          Üdvözöljük Városunk Weboldalán!

2017. november 25. Szombat Katalin, Katinka, Katrin napja van   A Nap kel 07:10-kor,nyugszik 16:05-kor.

 

Közérdekű adat:

 

Új lendületet hozott a határokon átnyúló együttműködéshez a Tokaji Borút projekt 

Tokajská vínna cesta priniesla nové podnety v cezhraničnej spolupráci

Megnyílt a Bormúzeum a felújított Ulánus-házban

 

2015. január 30-án Abaújszántón ünnepélyes megnyitóval és kísérő rendezvényekkel nyitotta meg a kapuit a Bormúzeum a felújított Ulánus házban. A felújításra a Szlovák – Magyar „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt keretében került sor.

 

A megnyitónLakatos Andrea projektmenedzser köszöntötte a vendégeket, aki hangsúlyozta, hogy a Tokaji Borút projekt csak a kezdete egy széleskörű együttműködésnek, és kiemelte, hogy az ilyen kezdeményezések hozzásegítik a határ mindkét oldalán található régiókat a fejlődéshez. Abaújszántó városa nyitott és kész minden ilyen vagy ehhez hasonló projektben való együttműködésre.Megköszönte a helyi lakosoknak a számos felajánlást, melyek segítségével berendezésre kerülhetett a Bormúzeum.

 

Martin Petrusko, Kassa város alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy „Abaújszántó városa sikeresen teljesítette a projekt rá eső részét, és ez azt jelenti, hogy a város és a projekt menedzsment hatékonyan dolgoztak. Abaújszántó, Miskolc és Kassa együttműködése sikeres lehet a további közös határon átnyúló projektekben.

Köszönöm még egyszer a partnervárosok támogatását és közreműködését, a projektmenedzserek elkötelezett munkáját és köszönöm mindazoknak, akik résztvettek a megvalósításban és hozzájárultak a közös siker eléréséhez.”

 

Köszöntőt mondott Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere, aki kiemelte, hogy a kormány szándéka szerint a Tokaji borvidék kiemelt fejlesztési terület. A projekt Miskolc, Kassa és Abaújszántó együttműködésével valósult meg, amelynek keretén belül Kassán tokaji borokat bemutató múzeum, Miskolcon, az Avas-alján borkiállítás nyílt. Az Ulánus ház pincerészében került kialakításra maga a Bormúzeum, amely a későbbiekben partnerségi találkozók, szakmai egyeztetések, borskóstolások helyszínéül szolgálhat.

A ház földszinti területén időszaki kiállítás várja az ide látogatókat.

 

dr. Hörcsik Richárd, a térség ország­gyűlési képviselője üzenetében hangsúlyozta, hogy célja az, hogy a Tokaj-hegyaljai települések lehetőleg minél több uniós forrást tudjanak megnyerni és felhasználni és ezáltal Szántó ismét fontos része lehessen Tokaj-hegyalja gazdaságának úgy, mint régen volt.

 

Az ünnepélyes megnyitó borkóstolással és vacsorával zárult, ahol tovább folytatódott a partnerek közti szakmai egyeztetés. 

Újságcikk...

 

2014. szeptember 20. (szombat) 10.00 óra

Abaújszántó szőlőjének ünnepélyes szőlőterület műveléssel, szürettel valamint szőlőfeldolgozással történő felavatása

 

Abaújszántó Város Önkormányzata pályázott a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kiírt „Turisztikai termékek és vonzerők fejlesztése, desztináció-menedzsment szervezetek és kapcsolódó infrastruktúra felállítása” című, HUSK/1101/1.3.1. hivatkozási számú pályázati konstrukcióra. A pályázat címe: „"Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén”.

 

A helyi borkultúra megismertetése és népszerűsítése

 

A projekt átfogó célja, hogy a helyi és a szélesebb közösségek kölcsönösen megismerjék a magyar-szlovák határ két oldalán található sajátos borkultúrákat. A projekt megvalósítása során felélednek az évszázadokkal ezelőtt kialakult, és egykor természetes borkereskedelmi „folyosóként” használt Történelmi Tokaji Borút hagyományai.

 

A projektben Abaújszántó egy már meglévő műemléki épület, az Ulánus-ház felújítását tervezi. Ez lesz az a hely, ahol a Bormúzeum kialakítása megvalósul. A projektben ez a megvalósítás kiemelt jelentőségű. Szőlőművelés ellátása szintén a projekt szerves részét képezi. Ehhez megfelelő szőlőterület vásárlása szükséges.

 

Partnerség

 

A projektben együttműködő partnerek

·         Kassa Város Önkormányzata (SK) - vezető partner

·         Abaújszántó Város Önkormányzata (HU)

·         Miskolc Megyei Jogú Önkormányzata (HU)

 

A projekt költségvetése

A pályázat 95%-os támogatási intenzitású. A projekt teljes fejlesztési költsége 268.080 EUR, amelyből az önkormányzati önerő 5%.

 

Projektmegvalósítás

2014. szeptember 30. napjáig tart.

 

Tapasztalatcsere

A „Tokaji borút” projektben résztvevő partnerek rendszeresen szerveznek olyan eseményeket (konferencia, műhelymunka, megbeszélés), amely lehetővé teszi a szakmai ismeretek átadását, a tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztását.

 

Az Ulánus-ház felújítása

 

A "Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című pályázat keretén belül elkezdődött az Ulánus-ház felújítása

 

 

Az Ulánus-ház története

Az Ulánus-ház Abaújszántó egyik nevezetessége, melyet legtöbben a Helytörténeti Gyűjtemény helyszíneként ismernek. A műemlék épületet Rákóczi-házként és Kapitány-házként is emlegetik. Elbeszélések alapján az épület már a Rákóczi Szabadságharc előtt állt, és egészen a szabadságharc bukásáig a Rákócziak tulajdonában volt.

Az épület az 1800-as évek végéig vámházként funkcionált. E korban pincéje átmenetileg templomként is szolgált.  Szerepe volt az un. Asszony háborúban, mely során a szomszédos templom többször gazdát cserélt a katolikus és református hívek között. Az éppen kiszorult felekezet tagjai ennek az épületnek a pincéjében tartották szertartásaikat, ennek emléke a pince oldalában található keresztelő medence.

A múzeum épülete több kor építésének nyomát őrzi magán. Jelenlegi formájában 1820-1830 között épült, klasszicista stílusban. Az 1800-as évek második feléből származik az épület Kapitány-ház elnevezése, amikor osztrák katonákat szállásoltak el itt, és velük lakott a parancsnokuk is.

1975-től ad helyet a Helytörténeti  Gyűjteménynek.  

 

Az Ulánus-ház új szerepben

A "Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt keretében sor kerül az Ulánus-ház felújítására, amely egyúttal nem csak megújuló külsőt, hanem új funkciót is kap: bormúzeumként várja majd látogatóit.

A bontási munkálatok után az új funkcióhoz kapcsolódó igényeket is figyelembe véve kezdődött meg az épület teljes körű felújítása, illetve a projektben tervezett új helyiségek kialakítása.

A felújítás, korszerűsítés során kiépítésre kerül a víz és szennyvíz-, valamint a teljes fűtésrendszer, illetve a gázellátás, valamint a hőszigetelés. Szintén felújításra kerül az elektromos hálózat és a világítás.

A földszinten kialakításra kerül egy vizesblokk, egy teljesen új kiállítótér az időszakos kiállítások számára, valamint egy iroda. Az új padló szintje lejjebb kerül, ezáltal a múzeum egy nagyobb belmagasságú kiállítótérrel gazdagodik.

A pincében kerül kialakításra a „Borok háza” tokaji bormúzeum, ahová a kapualjból nyíló bejáraton keresztül lehet majd bejutni. Az udvar gépjárművel is megközelíthető lesz a hátsó kapun keresztül.

Az udvar teljes egészében új burkolatot kap, kivéve az egykori, mára összeomlott gazdasági épületek területét, a romok falai a terepszintig lebontásra kerülnek, meghagyva és bemutatva a meglévő alapokat.

A munkák a tervezett ütem szerint haladnak és immár a külső szemlélő számára is láthatóak a felújítás eredményei. A felújítás befejezésével, - amely a tervek szerint 2014 év vége - az Ulánus-ház és ezáltal Abaújszántó is az ide látogató turisták és a bor szerelemesei számára új látnivalókkal fog gazdagodni.

 

Az Ulánus-ház felújítása 57.000.000.-Ft Európai Uniós pályázati forrás felhasználásával valósul meg.

 

 

Abaújszántó szőlője

A Tokaji Borút projekt keretében Abaújszántó önkormányzata  7054 m2 szőlőterületet vásárolt a város külterületén, az úgynevezett „Kassa város dűlőjében”. A szőlőterület-vásárlás célja, hogy e terület közös művelésével felhívja a figyelmet a “Tokaji Borút” hagyományainak megőrzésére a határon átnyúló partnerség fenntartására. Abaújszántó megvásárolt szőlőterületén mintagazdaság kerül kialakításra, az itt termett szőlőből készül a város bora.

 

Kassa, mint az egykori történelmi Abaúj vármegye központja évszázadok óta rendelkezett szőlőterülettel Abaújszántó határában, amelyet az egykori esztergomi érsek, Szatmáry György hagyományozott 1508-ban a városra azzal, hogy annak hasznait a Szent Erzsébet dómra és a Szent Mihály kápolnára kell fordítani. A XIX. század végén a Tokaj-Hegyalján pusztító filoxéra fertőzés a szőlőterületek nagy részét tönkre tette, de Kassa - élen járva a védettebb, ellenállóbb fajtákkal történő újratelepítéssel - ismét fellendítette a szőlőtermelést, a borkészítést.

Ennek a szőlőterületnek az elnevezéseiben ma is szerepel Kassa neve: „Kassa város szőlője”, "Kassa város dűlője", illetve „Kassi szőlő” vagy röviden “Kassi”.

 

A borvidék és a tokaji borok változatosságát többek között a talaj biztosítja. A borvidék mikroszerkezetét a dűlő alakítja ki, majd a talaj a bor minőségén hagyja „ujjlenyomatát". Az eltérő talajok eltérő ásványokat kínálnak a szőlőnek és a belőle készült bornak. A Kassa dűlő talaja főként riolitból, andezitból, zeolitból és ezek tufáiból alakult ki. Az ezen a területen termelt borok illatgazdagok, savtartalmuk gerinces. A területnek különleges az őszi mikroklímája, hosszabb és szárazabb őszt tapasztalhatunk, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek.

 

A megvásárolt szőlőterületen elsősorban Furmint és Hárslevelű  szőlőfajta terem.

 

 

A Kassai bormúzeum megnyitója

2014. szeptember 12-én ünnepélyes keretek között került sor a Kassai bormúzeum átadására és megnyitására.

Kassa városa az egykori gazdag borászati hagyományok felélénkítése és erősítése érdekében 2014. szeptember 11. – 13. között újra megrendezte a Kassai Borünnepélyt a történelmi Alsó Kapunál található jellegzetes archeológiai komplexum helyiségeiben.

A Borünnepélyen és a bormúzeum átadóján részt vett Madár György, Abaújszántó polgármestere is, mint a szlovák-magyar határon átnyúló program egyik partnere és egyben a borfesztivál egyik díszvendége

 

Program letöltése

·

 

 

A program honlapja: www.husk-cbe.eu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Szálláshelyek Abaújszántón:

Aba Vezér Panzió és Étterem Abaújszántó

 

Hegyalja Panzió Abaújszántó

 

Öreg Diófa Vendégház Abaújszántó

 

Hollókői Vendégház Abaújszántó

 

Sátor-Hegy Vendégház Abaújszántó

 

Galambos Pincészet

 

 

 

Felhívások, tájékoztatók

Megyei híradó

RÁKÓCZI-HÁZ NYITVATARTÁS

2017. II. évfolyam 2. szám

TAO sportfejlesztési program dokumentumok

Közelgő események

Nincsenek események

Időjárás

 

Kapcsolódó oldalaink

 

Közadatkereső

 


KÖZADATKERESՐ

Eseménynaptár

Előző hónap 2017 November Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 44 1 2 3 4 5
week 45 6 7 8 9 10 11 12
week 46 13 14 15 16 17 18 19
week 47 20 21 22 23 24 25 26
week 48 27 28 29 30

Önkormányzati Közérdekű Adatok

I. Adventi Vasárnap

Egészségnap

Tokaj-Hegyalja Konyhája

Fordítás/GTranslate

Sport

 
 

Önkormányzat